Det här med märkningar

Krav-märkt och ekologiskt är inte alltid bäst. Märkningar på varor har fått en konstig roll när vi handlar, så fort det finns ett märke på förpackningen så känner vi oss lite säkrare på att det är en bra sak. Någon har ju satt ett märke på den. Det kanske till och med är ett grönt märke, och det är ju en bra färg! Som om en officer skulle vara bättre som människa för att han har fler guld-medaljer än du eller jag har, så är det ju med all trolighet inte.

Certifieringar av olika slag finns det gott om: Krav, Svenskt Sigill, Svanen, EU-lövet osv. Men vad kan vi om alla märkningar egentligen? Krav känner man ju till -eller? Vet du vad det innebär att något är krav-märkt? De flesta litar bara på att ett märke står för något bra. Men krav innebär ju olika saker för olika produktkategorier så klart. Ägg, exepelvis, där ska hönsen vara frigårende ute och inne och ingen antibiotika får användas i hönsgården. Detta innebär att när hönsen pickar på varandra och bajsar hejdlöst så får de infektioner och dör. Stöbädden de går på kan ju av praktiska skäl bara bytas ut när hönsen är borta, dvs när en ny omgång hönor kommer dit. Jag tycker att Krav-märkt i det här fallet inte låter helt färdigutvecklat.Äggproducenten som Malin och jag pratade med när vi skrev vår uppsats berättade att höns i inredd bur med sittpinne har det bäst, är friskast och de blir ju såklart inte pickade på alls. De på packeriet äter själva ägg från burhöns till frukost, men har också krav-produktion eftersom kunderna efterfrågar ekologiska ägg, och eftersom att märkningen säljer (!!)

Nyckelhål, Krav och EU-ekologiskt är märkningar som tillverkare och producenter själva kan ladda ned från webben och sätta i designen på sin förpackning. Man blir inte godkänd eller så i förväg, utan kontroller sker då och då när andan faller på. Hur kommer det sig att vi litar blint på en grön liten lapp?!

Kolla vad det är du köper, var det kommer ifrån och vad det innehåller. Storbruk är dåligt, lokala bruk är bättre, få tillsatser är bäst. Hur djuren har mått för att varan ska hamna i din hand är det ännu ingen som riktigt bryr sig om. Ett ägg är ju bara ett ägg.

/C-uppsats compressed.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0